ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Επιτρέπεται η κατανάλωση νερού πριν την αιμοληψία;

Ναι. Η κατανάλωση νερού δεν επηρεάζει τις εξετάσεις. 

Επηρεάζεται το αποτέλεσμα των εξετάσεων από το κάπνισμα;

Εάν καπνίσουμε ένα τσιγάρο, ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων διεγείρεται. Παράλληλα, η γλυκόζη αυξάνεται σε 10min και αυτή η αύξηση διαρκεί μια ώρα. Η αυξητική ορμόνη με τη σειρά της διπλασιάζεται σε 30min. Συνεπάγεται λοιπόν από τα παραπάνω, ότι είναι καλύτερο να μην καπνίσουμε πριν τη διαδικασία της αιμοληψίας.

Οι εξετάσεις που αφορούν σε θυρεοειδή και καρκινικούς δείκτες πρέπει να γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια πρωινών ωρών;

Για τις συγκεκριμένες εξετάσεις, η αιμοληψία πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ενώ δεν απαιτείται νηστεία.

Οι εξετάσεις μου επηρεάζονται από την έμμηνο ρύση;

Η χοληστερόλη μειώνεται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και ο σίδηρος πριν και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Με ποιο τρόπο συγκεντρώνω ούρα 24ώρου;

Δεν συλλέγουμε την πρώτη πρωινή ούρηση. Συλλέγουμε σε ειδικό δοχείο, που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο, τη δεύτερη και όλες τις επόμενες. Συλλέγουμε έως και την πρώτη πρωινή ούρηση της επομένης. Η ώρα της πρώτης πρωινής ούρησης πρέπει να συμπίπτει με την ώρα της πρώτης πρωινής ούρησης της δεύτερης ημέρας. Εφόσον χρειαστεί, χρησιμοποιούμε και δεύτερο δοχείο για τη συλλογή. Προσοχή! Δεν πρέπει να παραλείψουμε καμία ούρηση. Η παράληψη θα σήμαινε επανάληψη όλης της διαδικασίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συλλογής, τα ούρα πρέπει να φυλάσσονται στην ψύξη. 

Ο γιατρός μού ζήτησε γυναικολογικό ορμονικό έλεγχο. Πότε γίνεται;

Η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν απαιτείται νηστεία. Όλες οι εξετάσεις αξιολογούνται, πάντα, ανάλογα με την ημέρα του κύκλου της γυναίκας. Προτιμητέο, όμως, χρονικό διάστημα για την καλύτερη εκτίμηση των περισσοτέρων εξετάσεων (Προλακτίνης, FSH, LH, Ανδρογόνων) είναι μεταξύ 2ης και 5ης  ημέρας του κύκλου.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν τη γενική ούρων και την καλλιέργεια ούρων;

Πλένετε σχολαστικά τα έξω γεννητικά όργανα με σαπούνι και νερό (δεν χρησιμοποιούμε αντισηπτικό). Ξεπλένετε με πολύ νερό. Κατόπιν σκουπίζετε με μια καθαρή πετσέτα. Συλλέγετε τα ούρα από το μέσο ούρησης σε ευρύστομο αποστειρωμένο δοχείο. Αφήνετε, δηλαδή, το μεσαίο ρεύμα ούρων στο στείρο δοχείο και τα υπόλοιπα τα αφήνετε στην τουαλέτα. Είναι προτιμότερο να μαζέψετε τα πρώτα πρωινά ούρα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει πρόβλημα εάν τα ούρα προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη ούρηση. Παραδώστε τα ούρα στο εργαστήριο εντός μισής ώρας από τη στιγμή που έγινε η λήψη. Σε διαφορετική περίπτωση, τοποθετείστε τα στη ψύξη ή σε κάποιο δοχείο που περιβάλλεται από παγάκια, μέχρι να τα παραδώσετε. Η καλλιέργεια των ούρων θα πρέπει να γίνεται πριν τη λήψη αντιβίωσης. Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί η λήψη κάποιου αντιβιοτικού φαρμάκου, θα πρέπει να ενημερώσετε το μικροβιολογικό εργαστήριο.

Τι είναι η Κυστική Ίνωση;

Η Κυστική Ίνωση είναι η πλέον συχνή νόσος που κληρονομείται στη λευκή φυλή. Προκαλείται λόγω της μετάλλαξης ενός γονιδίου του εβδόμου χρωμοσώματος. Προσβάλλει πλήθος σημαντικών ζωτικών οργάνων και συστημάτων του οργανισμού μας.
Διαβάστε περισσότερα…
image-142426-bloodcells.png?1428043514234

image-142442-erotiseis1.jpg?1428048785353

image-142443-erotiseis2.jpg?1428048804520

image-142444-erotiseis3.jpg?1428048818615